14 december: open atelier | Introductieworkshop verven met natuurlijke verfstoffen

Categorie: Innovatie door herontdekking van oude ambachten
De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Het verbouwen van grondstoffen voor kleding is zeer belastend voor het milieu en de mensen die hieraan werken. Een erg schadelijk onderdeel bij het maken van kleding is het veredelen van textiel.

Het verven van de garens en stoffen gebeurt vaak met chemische middelen. Sommige verfstoffen zijn zeer giftig anderen gebruiken giftige hulpstoffen om de verf te helpen hechten. De mensen die werken met deze middelen zijn vaak niet goed beschermt en de gifstoffen komen via het afvalwater in het milieu.
Het kan anders.
Vroeger verfde men met natuurlijke materialen zoals Indigo, meekrap, verfkamille, kurkuma en uienschillen. Dit was een stuk minder belastend voor mens en milieu. Deze technieken zijn weer in opkomst.
In deze workshop gaan we een eerste verkenning doen naar natuurlijke verfstoffen.

Je maakt kennis met Indigo, meekrap en uienschillen. We gaan proeflapjes maken van wol, katoen, zijde en polyester en deze vervolgens verven in een verfbad van indigo, meekrap en uienschillen. Bij het verven met Indigo ga je gebruik maken van de oude Japanse Shiboro techniek.

Je kan een klein onderzoek doen waarbij je vragen kan stellen als:

  • Waarom verft de ene stof wel goed met deze verfstoffen en de andere niet? Wat verwacht je en waarom?
  • Hoe werkt Indigo?
  • Wat voor kleur verven uienschillen, hoe kan dit?

Deze workshop is bedoelt als kennismaking met natuurlijke verfstoffen. In een vervolg workshop in het lab gaan we dieper in op de verschillende kleurstoffen en grondstoffen.

Datum: 14 december
Tijd: 15:00-17:00
Plaats: Open atelier

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermailby feather